ירק עלים - סקירה

סקירה מהירה על ענייני הנגיעות בירק עלים:
בירק עלים מגידול רגיל הנמכר ללא כשרות ניתן למצוא עשרות רבות או מאות חרקים בכמות ביתית, רובם לא יורדים בהשריה ושטיפה וממשיכים אל הצלחת...
החרקים הנ"ל מתחלקים לשתי קטגוריות:
  1. אלו היורדים בשטיפה רגילה – תריפס בוגר, פסוקאי חי, חיפושית, זבובון, עכביש.
  2. אלו שאינם יורדים בשטיפה רגילה (אלא בשפשוף העלה, אם בכלל) – אקרית, כנימה, זחל תריפס, פסוקאי מת, זחלי עש הטבק, זחל עש, זחל חיפושית, פסילת גזר, ציקדה, זחל זבוב המנהרות.
  • בירק מגידול רגיל מצויים כל זני החרקים, לכן הסיכון הוא שיישארו על הירק גם לאחר מספר השריות ושטיפות.
  • בירק מגידול מפוקח אמנם מצויים חרקים אך בכמות מועטת ורק אלו המוגדרים יורדים בשטיפה.

ירק עלים מפוקח:
כיום, קיימות חברות אשר משקיעות הון וכוח אדם רב על מנת לגדל ירק עלים עם כמות מועטת של חרקים המוגדרים כיורדים בשטיפה (להסירם באופן מוחלט כמעט ולא ניתן): השמירה על גידול הירק נעשית מאז הזריעה בחממות מבוקרות, הירק נבדק באופן מדגמי פעם או פעמיים בשבוע בכל חממה ובהתאם לצורך מרססים את הירק כדי למנוע מהחרקים להתפתח עליו.
על האריזות מודפסות חותמות כשרות שונות אך אל לטעות!! לא מדובר בעלים נקיים לחלוטין (הירק אינו עשוי מפלסטיק, הוא עדיין ירק), על פי הנוהל הרווח מאשרים בהם חרקים (כ-3 באריזה) היורדים בשטיפה, כמו כן ישנן חברות המתרשלות ומאשרות חרקים רבים (לפעמים עשרות באריזה אחת) או חרקים שהגדרתם "אינם יורדים בשטיפה", כך שלא תמיד ירדו בהשריה ושטיפה וגם לא במספר השריות ושטיפות.

לכן יש לקנות רק מחברות עם הכשרות הטובה ביותר ולנהוג על פי ההוראות הכתובות על האריזה:
  1. הפרדת העלים.
  2. השריה במים עמוקים עם סבון למשך כ-3 דקות.
  3. ניעור ושטיפה מעט מעט בזרם מים.
אם עדיין קיימים חרקים על הירק מהי תועלתן של החברות הללו?
  1. מיעוט החרקים באופן משמעותי.
  2. השמדת החרקים שאינם יורדים בשטיפה בקלות, לדוגמא: כנימת עלה, אקרית וכדו'. חרקים היורדים בהשריה ושטיפה קיימים על הירק אך בכמות מועטת.
כך שוודאי וודאי שחובה עלינו לרכוש ירק עלים מחברות עם כשרות טובה ולא להשתמש כלל בירק עלים ללא כשרות!

מהי תועלתו של הסבון בהשריית הירק?
ראשית, נבין שרוב החרקים המצויים על הירק מתפיסים גופם עליו במגוון שיטות:
  1. טל דבש דביק המופרש מגופם.
  2. קורים דביקים.
  3. נעיצת אחד מאבריהם בעלה.
  4. כמו כן חרק שמת על העלה מחמת הריסוס או מעיכת העלה, נדבק גם הוא עליו.
בסבון ישנה חומציות אשר מפרקת את הדבק המופרש מהחרקים וכן הורגת אותם ומרפה אחיזתם על העלה (כנגד הקורים מסייע זרם המים ישירות על מקומם)
(סרטון בדיקת ירק עלים)

איך בודקים ירק עלים רגיל?
מלאכת הבדיקה של ירק עלים רגיל קשה היא מאוד, נצרכת ידיעה ומקצועיות לאדם הבודק, מאחר ויש לדעת:
  1.  איך נראים החרקים המצויים בירק (העין שלנו רגילה להגדיר חרק כגוף בגודל יתוש מצוי או זבוב ואת זה אנו מחפשים, אדם מקצועי מבין את גודלם, צבעם וצורתם של החרקים המצויים בירק, הם שונים לרוב מהחרקים שאותם אנו מכירים)
  2. היכן לחפש את החרקים
  3. ואיך לבצע את מלאכת הבדיקה.
לכן, ההמלצה היא לרכוש רק ירק עלים מפוקח עם כשרות טובה ולבצע במדויק את האמור על האריזה, כאמור לעיל.
אך עדיין לא כל סוגי הירק הנמכר כיום הינו מפוקח, וכן יש אנשים הגרים בחו"ל שאין ביכולתם לרכוש ירק מפוקח ולכן נביא את שיטת הבדיקה לירק.
 
כל האמור בהמשך בענין שיטות הניקוי תקף רק לסוג ירק שניתן להפריד את עליו ולהגיע בו לכל פינה כחסה ופטרוזיליה אך אינו תקף בעניין ברוקולי וכרובית כלל.
בברוקולי וכרובית אין להשתמש כלל בירק מגידול רגיל! ללא גידול מפוקח ואישורו ע"י בודק מומחה תחת כשרות מהודרת.

להלן שיטת בדיקת ירק עלים מגידול רגיל: (כוסברה, חסה, פטרוזיליה וכדו')
  1. במקום ששייך להשתמש רק בגבעולים ולא בעלים, מומלץ (ע"ע סלרי).
  2. יש להפריד את העלים ולזרוק עלים שחציים רקובים או כמושים.
  3. להביט על עלה עלה כנגד מקור אור, באם קיימים על אחד מן העלים צורת מנהרות, אין להשתמש בכל צרור העלים הנבדק מחמת הימצאות זחלי זבוב המנהרות בתוך רקמת העלה.
  4. להשרות את עלי הירק במים עמוקים עם סבון למשך כ-3 דקות.
  5. יש להוציא את הירק מהמים תוך כדי ניעור ולשטוף עלה עלה משני צידיו יחד עם שפשוף העלים והגבעולים בעזרת מברשת/ספוג.
  6. יש לחזור על ההשריה והשטיפה 3 פעמים (בפעמיים הנוספות ללא מברשת/ספוג).
  7. כעת מלאכת הבדיקה: בהעדר אביזרי בדיקה יש לבדוק כל עלה כנגד מקור אור ולהסיר כל נקודה או פריט קטן החורג מצבע העלה (צבעו יכול להיות שחור/לבן/חום/אדום/צהוב/ירוק), וכן לבדוק את הגבעולים.
 
באם משתמשים באופן קבוע בירק עלים רגיל חובה להצטייד בציוד בדיקה, כדלהלן:
  1. שולחן אור (משטח בעל זכוכית/פלסטיק לבן אשר מתחתיו בוקע אור חזק המאיר את כל המשטח)
  2. זכוכית מגדלת (x20)
  3. רשת מש – רשת בד/ניילון לבנה, צפופה כפליים מנפת קמח (צפיפות 120 מש)
מלאכת הבדיקה עם אביזרים אלו, כדלהלן:
  1. יש להניח את רשת המש הנקייה בין שתי רשתות פסטה שיתפסו את הרשת מתוחה ביניהם (הרשת העליונה תתפוס את פסולת העלים שלא תיפול אל רשת המש)
  2. אחר מלאכת ניקוי הירק יש להשרות את הירק עלים במי סבון למשך 3 דקות ולערבו טוב בתוך המים.
  3. לשפוך את מי ההשריה על רשת המש המוכנה.
  4. לשטוף הירק במים זורמים על רשת המש (לא לאבד אף טיפה, שכל המים יעברו דרך הרשת)
  5. להעביר את רשת המש על שולחן האור ולהתבונן אט אט בכל הממצאים הנמצאים על הרשת ובסיוע זכוכית מגדלת, כל לכלוך קטן יכול להיות חרק.
  6. במידה ונמצאו חרקים אחר שלש השריות ושטיפות אין להשתמש בירק עלים זה!
 
להלן תוספות בעניין ירק עלים המצריך שיטות שונות לשטיפה ולבדיקה:
בצל ירוק
נגיעות מצויה תריפסים, זבובונים וזחליהם, אקריות, כנימות, זחל זבוב המנהרות, פסוקאים
יש להפריד את כל העלים מהבסיס ולחתוך את כל עלי הבצל לאורכם טרם ההשריה והניקוי.

לוף (כרישה)
נגיעות מצויה תריפסים, זבובונים, אקריות, כנימות
  1. יש לחתוך את ראשו ובסיסו לאורכו עד מקום שבו העלים צמודים ממש.
  2. לפרוס את הכרישה לאורכה ולהפריד את כל העלים טרם ההשריה והניקוי (בעלים הראשונים, הפחות אדוקים אין להשתמש).
 
קלחי סלרי
נגיעות מצויה תריפסים, זבובונים וזחליהם, אקריות, כנימות, זחל זבוב המנהרות, פסוקאים
  1. לבדוק את הקלחים שאין בהם פציעה או מקום פגום.
  2. לעבור עם מברשת שיניים על כל קלח בפני עצמו מכל צדדיו אחר ההשריה, טרם השטיפה.
  3. לחילופין ניתן לקלף את הקלחים ולהשתמש בהם אחר שטיפה.
 
ארטישוק
נגיעות מצויה תריפסים, זבובונים, אקריות, כנימות
  1. יש להפריד את כל העלים מן התחתית.
  2. להוציא את העלים הפגומים ולא להשתמש בהם.
  3. להשרות את העלים במי סבון למשך כ-3 דקות.
  4. לשטוף תחת זרם מים עם שפשוף ספוג/מברשת על כל העלה.
  5. את התחתית יש לקלף ולשטוף וניתן להשתמש.
 
אספרגוס
נגיעות מצויה תריפסים
  1. יש לקלף את ראש הפרח בראש האספרגוס ואת כל קשקשי העלים לכל אורכו.
  2. להשרות במי סבון כ-3 דקות.
  3. לשטוף היטב תחת זרם מים עם שפשוף הגבעול בעזרת היד.
 
שומר
נגיעות מצויה תריפסים, אקריות, כנימות
  1. לחתוך ולהשליך את ראש ותחתית השומר.
  2. לזרוק עלים כמושים ורקובים או כאלו עם חורים.
  3. להפריד את כל העלים ולהשרות כ-3 דקות במי סבון.
  4. (אפשרות נוספת היא לקצוץ את גלדי השומר קודם ההשריה)
  5. חשוב לציין: חיתוך השומר כמניפות (שהגלדים תפוסים יחד בתחתית) מונע את ניקיון השומר!
  6. לאחר ההשריה יש לשטוף תחת זרם מים עם שפשוף הגלדים היטב משתי צדיהם.
 
כרוב (סגול/לבן)
נגיעות מצויה תריפסים, זחלי עש, כנימות
  1. לקלף 3 עלים עליונים ולהשליך.
  2. לחתוך את תחתית הכרוב ולחלק את הכרוב לרבעים.
  3. להפריד את כל העלים ולהשרותם כ-3 דקות במי סבון.
  4. להוציא מהמים תוך ניעור העלים, ולשפשף תחת זרם מים היטב עם שפשוף משני צדדי העלים.
  5. לצורך כרוב ממולא ניתן להקפיא את הכרוב ואז להוריד את העלים שלמים ולעשות בהם את מלאכת השטיפה כפי שהוזכרה לעיל.
 

 
Coi בניית אתרים
דף הבית טלפוןwaze